top of page
תמונת הסופר/תהגיבן

אקספוזיציה | טעויות נפוצות

מה שמדביק אותנו לדפים הראשונים של סיפור - אינו הרקע. אלא הדמויות והמשחק שלהן על במת הסיפור. סיפור מורכב מסדרה של אירועים. משהו קורה, משתנה, גם כשדמויות רק מדברות.


לאקספוזיציה יש סיכון לעצור את האירועים, וזו בעצם הבעיה שאנחנו מנסים לפתור בכל הפרקים בהם דשנו בנושא.


אם דמות אחת משתפת אדם אחר במידע שאין לו, אין לנו כל כך בעיה. כמו שכבר אמרנו, דמות תשתף את היריבה שלה במידע, כאשר זה מקדם אותה אל המטרות שלה.


אם היריב לא מעודכן במידע הזה, יש המון תירוצים להשלים לו את החסר. הדיאלוג הזה יכול להיות מוסווה כהדרכה, קשר של מורה-תלמיד, סיוע, עזרה. גם אלה מהווים מטרות סבירות למדי.


הטעות הכי נפוצה במקרים כאלה קורית כשהמידע מיותר לחלוטין. מידע שלא מעניין את הקוראים, ואנחנו גם לא זקוקים למידע כדי להבין את האירועים.


זו תהיה הפסקת אקספוזיציה. הפסקה מהריגוש של העלילה, שמשחררת אותנו לבחון את המידע בראי של עולמנו שלנו המציאותי. וכשנמצא טעויות - ותהיו בטוחים שנמצא - הספר יעשה רושם בלתי אמין.


אנחנו לא רוצים ללמוד שיעור הסיטוריה, אנחנו רוצים לראות איך הרקע משפיע על הדמויות עכשיו. לא אכפת לנו כמה תארי הגלים והים מפויטים בשירה יפהפייה, אנחנו רוצים בידור. אנחנו לא רוצים לשמוע כמה הגיבור מדהים, אנחנו רוצים לראות אותו עושה דברים מדהימים.


כל מה שהסופר צריך לעשות הוא לוודא שהמידע אכן חיוני. שהוא חובה כדי להבין את האירועים או כדי להרגיש את הדמויות.


אבל גם כשחשוב שנדע את האינפורמציה, יש דרכים גרועות מאוד להגיש אותה.



הכידוע שידוע לשמצה


הבעיות העיקריות צפות כאשר הסופר מרגיש שהוא חייב לשתף את הקוראים במידע. כל כך דחוף לו, עד שהדמויות הופכות לבובות צייתניות שאמורות רק לאפשר לסופר את התשוקה שלו.


כאן אנחנו נראה שתי דמויות שמכירות היטב את המידע, ובכל זאת בוחרות לדון בו. קשה למצוא עבורן סיבה טבעית לעשות את זה, ולכן זה בדרך כלל יעשה רושם מאוד מאולץ.


"כידוע" זה דגל אדום ענק לאקספוזיציה שקופה. אם זה ידוע, למה לדמויות לדבר על זה? כי הן יודעות שהקוראים מקשיבים. ואנחנו יודעים שהדמויות יודעות עלינו, ומפסיקים להאמין להן.


ייתכן שגם שמתם לב לשרשרת הארוכה של אותיות ומילות קישור במשפט הזה, גם זה תסמין די בולט לבעיה הזאת. יותר מידי שי"ן בדרך כלל מצביעים על בעיה בסצינה. כשיש שרשרת של כְשֶ, שֶ, ושֶל, ושאר מילות קישור, זה כֶּשֶל בהסתרת אקספוזיציה מיותרת.


אם נבחן שוב את המשפט, ייתכן שנגלה שאפשר לסדר אותו בצורה קצת יותר מושכת, אבל בדרך כלל הוא פשוט מיותר לחלוטין. איזה מסר שהיה כל כך דחוף לסופר, שלא היה אכפת לו שהוא דוחק את הדמויות לשולי הבמה ברגע הזה.




הדוב המרקד


כשדמויות מדברות על מידע שלא באמת מעניין אותן, זה רגע מת. הסיפור לא מתקדם. לא קורה כאן כלום כי אף דמות לא מתקדמת למטרה שלה.


בדרך כלל הסופר מבין את זה באופן אינטואטיבי. לכן הרבה פעמים הדמויות יתאמצו "להתכסח".


סתם.


אין להן סיבה לריב. אולי הן דווקא מחבבות אחת את השניה ויכול להיות שזה אפילו לא מתאים לאפיון שלהן, אבל חייבים להדליק קצת את האש מתחת לכפות הרגליים של העקשנים הקטנים כדי שירקדו לרגע לחלילו של הסופר.


מין רושם של "שינוי" דֶמה. כי טכנית, בסצינה הזאת אחת הדמויות יוצאת כשידה העליונה. אבל תכלס, העלילה לא התקדמה במילימטר.




מתנת השכחה


לפעמים גם נראה דמויות "שוכחות" פרטים שהן אמורות לדעת, כדי שתהיה סיבה להזכיר להן - וכמובן לידע באותה הזדמנות גם את הקהל המצותת.




הקריינות


מה אם הסופר רוצה להגיד לנו משהו, אבל יש רק דמות אחת בסצינה? נו פרובלם, נדביק לו בועת מחשבה. זו דרך זולה עבור הדמות להגיד לעצמה - כלומר לקהל - מה עובר עליה, במקום להמחיש לנו את מה שקורה דרך העלילה.


הבעיה היא, שגם כאשר דמות מדברת עם עצמה היא עדיין מנהלת שיחה. היא מדברת עם עצמה.


והיא עושה את זה כדי להשיג איזושהי מטרה. בין אם זה ניסיון לשכנע את עצמה, לנחם את עצמה, להפעיל חשיבה יצירתית, להצטדק, או כל מטרה אחרת שיש לדמויות כשהן בוחרות לתקשר עם מישהו.


זה עדיין סוג של דיאלוג והיא לא סתם תגיד לעצמה דברים שהיא כבר יודעת.


או "היא" או "עצמה" חייבת לנצח בשיחה הזאת. חלק מהאישיות שלה חייב להכניע את האחר, אחרת הדיאלוג הזה מיותר, מאולץ ולא אמין.

טריקים כאלה ואחרים מתבלים הרבה מאוד סיפורים. אינספור, אני בטוחה. לפעמים הקטעים האלה יהיו מביכים ושקופים. יש גם כאלה שיכולים להיות מבדרים.


לפעמים הגיוני שדמות תדבר אל עצמה, או תפנה אל הקהל, או אפילו תתדיין על נושא שידוע לכולם, אבל זה חייב לקדם אותה אל המטרות שלה, והיא חייבת לעשות את זה בדיוק בדרך שהכי הולמת את אופיה וכישוריה.


הבעיה העיקרית מופיעה כאשר הדמויות משרתות את הסופר ולא את עצמן. אקספוזיציה כזאת חושפת לא רק מידע, אלא גם את היד המניעה את הדמויות.


ברגעים האלה הקהל מתעורר לעובדה שמדובר רק בסיפור והשעיית אי האמון נשברת.


הדמויות כבר אינן אנשים כמוני, אלא בובות עץ מתפתלות על חוט, וכך אנחנו מאבדים את הקשר היקר של ההזדהות. לרגע אחד קצר וחולף, השתכנענו שמדובר בבן אנוש, אך לפתע נחשפנו לעובדה שעבדו עלינו. זה מעורר צמרמורת. זה קרינג'.


זה עמק המוזרות.


בפעם הבאה נדבר על נשק סודי שיכול ממש לעשות רושם גאוני, איך להגיד אבל בלי להגיד. מנחשים מה יהיה הנושא?


בינתיים, אם אהבתם תזרקו לי איזו תגובה 😊



>> אקספוזיציה - טעויות נפוצות


534 צפיות24 תגובות

פוסטים קשורים

24 Comments


שרוש
שרוש
Apr 12, 2022

וואלה הזכיר לי את כל הפעמים שקראתי וקראתי מידע שיועיל להבנת

ההמשך, משתעממת בהמשך הזה, וסוגרת לבסוף באכזבה...

תודההה

Like

lironimi3
lironimi3
Nov 22, 2021

מרתק ופשוט טוב.

הייתי שמחה לשמוע או לפחות לאזכר את העניין המטריד ביותר בקומיקסים-

ההשתהות המטרידה של הנבל פני שהוא פוגע\ מפגע\ עושה משהו נבלי במיוחד

והוא מסביר את כל מניעיו, סיפור חייו, דעתו על הנפגע לעתיד, מזג האויר, מרשם לעוגיות ועוד...

אני מניחה שיש סיבה הגיונית להתנהלות הזאת, למרות שהיא מתסכלת אימים (כי כמובן שתמיד בזמן שהוא נואם לאומה מגיע מישהו ומסכל את תוכניותיו הזדוניות והגיבור שלנו שוב ניצל מסופו המר\ הגיבור מניא אותו מכוונותיו הרעות).

האם לדעתך יש דרך מקצועית ונכונה לטפל בעניין?

כי תכלס למרות שזה מעצבן, צריך להביא את המתח לשיאו ואז לשבור אותו כי תכלס הגיבור שלנו צריך להמשיך ולהתקיים, וגם לסופר-ווילן שלנו יש כמה דברים חשובים לומר שגם משמעותים לעלילה...

יהיה נחמד אם תתיחסי…

Like

Guest
Sep 01, 2021

היי את נותנת לנו כל פעם כאלה ריבועים קטנים,

אני רוצה ספר!!

Like

Luna
Luna
Aug 30, 2021

אהבתי, כל כך כיף לקרוא את הפוסטים שלך. שנונים ומדויקים (אני רואה ואומרת תוך כדי לעצמי: "נכון, נכון, נכון!" )

אקספוזיציה זה אחד החלקים השנואים עלי לכתיבה בדרך כלל אני מתייאשת ודי מתעלמת ממנו .. מחכה בקוצר רוח לקרוא על הנשק הסודי 😉

Like

Manga Girl
Manga Girl
Aug 30, 2021

עכשיו כשאני חושבת על זה לעומק... תמיד כשאני מנסה להעביר מידע בסיפורים שלי, למשל כשצריך להעביר מידע על הדמות הראשית, לפני שאני שותלת את המידע אני פשוט חושבת: " האם זה משהו אמין שהייתי אומרת במציאות?" "אני מבינה משהו מהמשפט הזה?" מובן שאני לא אשתמש בהעברת מידע ישיר: "שלום, קוראים לי טלי כהן, אני בת עשרים ושתיים ואני הכי קטנה בבית.."-גרוע😑 אבל למשל אם הגיבורה שלי תשוחח עם אחת הדמויות, ואני מעונינת שיבינו שהיא הקטנה בבית, אפשר לעשות משהו כזה: "אז טלי, איך זה להיות הכי קטנה בבית? בטח שומרת כל היום על האחיינים הא?" "האמ... זה די בסדר, אבל האמת היא שלא כל כך יוצא לי לשמור עליהם... " וכו' וכו' ומכאן ממשיך הדו שיח כיד הדמיון הטובה עליכן…

Like
Manga Girl
Manga Girl
Sep 06, 2021
Replying to

עכשיו אני מהנהנת נמרצות לאות הן ומסכימה עם הדברים, אכן את צודקת שנתינת מידע שלא מקדם את הסיפור יכול ליצור חוסר אמינות... תודה על ההבהרה😘😘

Like
bottom of page